Daca ai musafiri si vrei sa-i primesti cu o masa bine aranjata, stil restaurant 5 stele, atunci iti vom spune toate elementele de care vei avea nevoie si cum sa ii acomoezi. Pe de alta parte, daca ceea ce vei avea este o intalnire informala, metoda este mai simpla si iti vom spune si cum sa o faci.
Formal
– Fete de loc
Veti avea nevoie de o fata de masa pentru fiecare oaspete. Asigurati-va ca acestea se potrivesc cu fata de masa principala.
– Servetele
In mod ideal, acestea ar trebui sa fie din material textil. Indoiti-le in jumatate sau in 4 parti si asezati-le langa fata de masa
– Farfurie
De preferinta, folositi placi ceramice. Asezati-l in centrul servetelului si acoperiti doar partea dreapta a servetelului.
– Furculita de masa si furculita pentru salata
Furculita de masa trebuie sa fie foarte aproape de farfurie, dar fara a o atinge, iar furculita pentru salata trebuie sa fie la un centimetru de furculita de masa. Varfurile furculitelor nu trebuie sa indrepte spre mancare.
Amintiti-va sa mancati intr-o miscare din interior spre exterior cu ustensilele, incepand cu cele din afara farfurii si trecand la cele mai apropiate de aceasta la sfarsitul mesei.
– Cutit
Asezati cutitul in dreapta farfurii. Nu trebuie sa indrepte spre mancare, iar partea de taiere trebuie sa fie orientata spre farfurie.
– lingurita
Lingurita, care se foloseste pentru a amesteca cafeaua sau ceaiul la sfarsitul mesei, se pune in stanga cutitului.
– lingura pentru supa
Asezati lingura de supa in dreapta linguritei.
– Copa de vino
Paharul de vin merge in coltul din dreapta sus al saptegului. Daca puneti si un pahar cu apa, pozitionati-l deasupra si in stanga paharului de vin. Varful cutitului va trebui sa indrepte spre el.
Daca masa include mai multe feluri de mancare sau alimente:
- Farfurie si cutit pentru taierea painei si untului
Asezati o farfurie mica rotunda la 12,5 cm deasupra furculitelor. Asezati un cutit mic orizontal pe farfurie, cu lama indreptata spre stanga.
- furculita si lingura de desert
Asezati furculita si lingura de desert pe orizontala, la cativa centimetri deasupra farfurii, cu lingura deasupra furculitei spre stanga si cu furculita spre dreapta.
- ceasca de cafea
Asezati ceasca de cafea pe o farfurie mica, la cativa centimetri deasupra ustensilului in extrema stanga si cativa centimetri in stanga acesteia.
- Pahar de vin rosu si pahar de vin alb
Daca serviti doua tipuri de vin, vinul alb trebuie sa fie mai aproape de oaspete, iar vinul rosu sa fie putin deasupra si in stanga vinului alb.
Informal
– Palton
Asezati in centrul mesei. Poate fi mai informal.
– Servetel
Asezati in stanga fetei de masa. Poate fi din hartie sau material textil. Indoiti-l in jumatate sau sferturi.
– Farfurie
Asezati in centrul fetei de masa. Nu trebuie sa fie ornat, dar folositi farfurii asortate.
– Furca
Asezati in stanga farfurii.
– Cutit
Asezati in dreapta farfurii. Lama ar trebui sa indrepte spre placa.
– lingura pentru supa
Asezati in dreapta cutitului. Daca supa nu va fi servita, atunci nu puneti acest ustensil.
– lingurita pentru desert
Asezati orizontal deasupra farfurii, cu fata la stanga. Ar trebui sa fie mai mic si mai putin concav decat paharul.
– Furculita pentru desert
Asezati paralel cu si sub lingura de desert, cu fata spre dreapta. Trebuie sa fie mai mic decat cel de la cina.
– Copa de vino
Asezati-l la cativa centimetri deasupra si in stanga lingurii de supa. Pentru un cadru mai casual, se poate folosi un pahar fara tulpina.
– Pahar cu apa
Asezati cativa centimetri deasupra lingurei de ciorba; mai departe de paharul de vin si in stanga acestuia. Paharul cu apa ar trebui sa fie putin mai mare decat un pahar normal.